DEKANOVA ČESTITKA

Čestitam studentima i njihovim mentorima sa svih pet sastavnica Sveučilišta u Zagrebu na tri izvrsne izvedbe opere AMFITRION Borisa Papandopula. Ovako raskošni plodovi višemjesečnog rada i samoodricanja, čak povremeno i zapostavljanja drugih važnih studentskih i mentorskih obveza, potvrđuju ugled i veliku vidljivost umjetničkog područja.

Za Muzičku akademiju su i neizostavni dio razloga za visoke reakreditacijske ocjene koje smo nedavno ostvarili. Citiram sa str. 50 Izvješća međunarodnog stručnog povjerenstva:  „Budući da je visoko učilište primarno umjetnička institucija, umjetnička djelatnost ne može se mjeriti znanstvenim mjernim elementima poput doktorata, već umjetničkim, poput umjetničkih projekata. Brojnost, opseg i značaj umjetničkih projekata visokog učilišta za kulturnu politiku grada, države i društva općenito doista je više no impresivan. Kroz brojne koncertne cikluse u vlastitoj produkciji (kao i značajne suradnje s najvećim kulturnim institucijama RH), visoko učilište kreira velik dio kulturne politike društva u državi.“

Ovakva diseminacija rezultata istraživačkih projekta te prezentacija rezultata umjetničkih obrazovnih procesa javnosti nije samo ispunjavanje obveze za procjenu rezultata našeg rada. Očuvanje hrvatske baštine jedna je od temeljnih zadaća naše misije. Petnaestogodišnja sustavna realizacija velikih glazbenoscenskih projekata združenog umjetničkog područja je raritet u svjetskim razmjerima te praksa koja je postala i svojevrsnim zaštitnim znakom Sveučilišta u Zagrebu. Značaj takvog institucijskog doprinosa svih sudionika je neizmjeran.

Istodobno, to je i mogućnost studentima za uvid u timski interdisciplinarni način rada u profesionalnim produkcijama u kojima se često pojavljuje prazni hod i drugi problemi slični onima tijekom duge pripreme Amfitriona. Do prigovora studenata i mentora dolazilo je i dolazit će uglavnom zbog podjele kompetencija te ispreplitanja odgovornosti između pet sastavnica SUZG i HNK što je za očekivati kad je riječ o projektu ovolikih razmjera.

Iznad svega ipak ostaje obilje neupitne radosti igre, stvaranja i kreativnosti imanentno svim segmentima ovakvih nezaboravnih umjetničkih projekata i to je bilo i ostaje jasno vidljivo u svim izvedbama Amfitriona.

Prijedloge za optimizaciju rada na našim budućim zajedničkim projektima raspravit ćemo na evaluacijskim sastancima koji će se u najkraćem mogućem roku održati. O rezultatima dogovora te povezanim odlukama pravodobno ćemo izvijestiti.

Zahvaljujem ponovno svima na doprinosu te čestitam na postignućima,

Vaš dekan

© 2016 Sveučilište u Zagrebu Muzička akademija

Visit Us On FacebookVisit Us On Youtube