Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

FINALE / 3. Međunarodno saksofonističko natjecanje Josip Nochta

10-06-2021 @ 18:30-20:30

Zatvoreno događanje.

Finale 3. Međunarodnog saksofonističkog natjecanja Josip Nochta
10.6.2021. / 18.30 / Koncertna dvorana Blagoje Bersa / live stream na linku

Finalisti Natjecanja Josip Nochta
Zagrebačka filharmonija
Matija Fortuna, dirigent

Na programu:
Boris Papandopulo: Koncert za saksofon i orkestar
Paul Bonneau: Caprice en forme de valse

Pandemiji usprkos Muzička akademija ponovno je organizirala Međunarodno saksofonističko natjecanje Josip Nochta – natjecanje koje se odvija svake tri godine u spomen na Josipa Nochtu koji je uveo saksofon u zagrebačko visoko školstvo i odgojio prvu generaciju vrsnih saksofonista. Već u prvom i drugom izdanju 2014. i 2017. godine Natjecanje je pokazalo svoju ozbiljnost i naišlo na veliki interes od strane mladih glazbenika kandidata i od strane najboljih svjetskih saksofonista koji rado prihvaćaju poziv da budu dijelom našeg žirija. Ove su godine to Vincent David iz Francuske (koji nas zbog COVID-a prati online), Pawel Gusnar iz Poljske, Daniel Gauthier iz Njemačke, Miha Rogina iz Slovenije, Javier Valerio iz Kostarike te Saša Nestorović i Dragan Sremec iz Hrvatske.

Tri su se godine zbog epidemije pretvorile u četiri, ali izrazito smo sretni što su između 5. i 10. lipnja na pozornicu dvorane Blagoje Bersa Muzičke akademije stali mladi saksofonisti iz cijeloga svijeta.

I ove godine Nochta je naglasak stavila na promociju hrvatskih skladatelja pa će se u drugoj etapi izvoditi djelo Portreti našega Krešimira Seletkovića, dok će u finalu oni najuspješniji izvesti Koncert za saksofon i orkestar Borisa Papandopula!
Osim poticanja stvaranja i promocije hrvatske glazbe za saksofone Muzička akademija i umjetnički ravnatelj Nochte Dragan Sremec puno su toga učinili i za promociju hrvatskih saksofonista u svijetu i svjetskih saksofonista u Hrvatskoj – osim dva izdanja Nochte, Zagreb je zahvaljujući njima 2018. godine bio domaćin 18. Svjetskog kongresa saksofonista. Bio je to događaj koji je okupio gotovo dvije tisuće glazbenika iz cijelog svijeta i na kojem su nastupili vodeći ansambli Zagreba – Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Cantus Ansambl, Zagrebački solisti i brojni drugi.

Detalji:

Datum:
10-06-2021
Vrijeme:
18:30-20:30
Cijena:
Zatvoreno događanje.
https://adolphesax.com/en/3rd-josip-nochta-saxophone-competition/

Lokacija

Koncertna dvorana Blagoje Bersa
Trg Republike Hrvatske 12
Zagreb, Zagreb 10000

© 2016 Sveučilište u Zagrebu Muzička akademija

Visit Us On FacebookVisit Us On Youtube