Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

ODGOĐENO: Grigori Frid: Dnevnik Anne Frank – LIVE STREAM

30-11-2020 @ 18:30-19:30

20KN – 30KN

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije izvedba je odgođena. Novi datum izvedbe bit će objavljen naknadno.

LIVE STREAM putem YouTube kanala Muzičke akademije moguće je pratiti ovdje.

Na pozornicu Koncertne dvorane Blagoje Bersa dolazi opera Grigorija Frida Dnevnik Anne Frank!

Ova monodramatska opera nastala je kao suradnja Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu i Orkestra Mladih Glazbenika, a premijerno je izvedena u HNK u Varaždinu u listopadu ove godine.

Ansambl predstave:
Anne Frank: Marija Lešaja
Orkestar Mladih Glazbenika
Stjepan Vuger, dirigent

Orkestar Mladih Glazbenika:
Georg Draušnik, violina
Tonko Marković, violončelo
Mihael Ros, kontrabas
Barbara Tomić, flauta/piccolo
Monika Popović, klarinet
Grgur Konkoli, fagot
Lovro Čutić, truba
Lovro Baričević / Vedran Vujec, udaraljke
Viktor Čižić, klavir

Libreto: Grigori Frid
Prepjev libreta: Karmen Belamarić
Dirigent: Stjepan Vuger
Redatelj: Ozren Prohić
Scenograf: Žorž Draušnik
Kostimografkinja: Petra Dančević Pavičić
Oblikovatelj rasvjete: Marijan Štrlek
Video projekcije: Ivan Faktor
Inspicijent: Vedran Dervenkar
Producentica: Iva Hraste Sočo
Premijera 28. listopada 2020.

„Dnevnik Anne Frank“, djelo koje je poslužilo kao inspiracija autorima različitih umjetničkih grana, prevedeno na 65 jezika, ispričano kroz dnevnik židovske djevojčice Anne Frank, simbol je stradanja židovskog naroda za vrijeme Holokausta. Skladatelj Grigorij Samuilovič Frid (22. rujna 1915. – 22. rujna 2012.), i sam židovskog porijekla, dodatno je bio senzibiliziran za temu te je literarni predložak, kao skladatelj i libretist, pretočio u, dosad, jedinu operu na spomenutu temu. „Dnevnik Anne Frank“, op. 60 ( 1968.) vrhunac je njegovog kompozitorskog opusa nakon „Van Goghovih pisama“, još jedne monoopere proizašle iz njegovog skladateljskog pera. Fridovi počeci kao skladatelja tradicionalnog stila razvijaju se, pod Schönbergovim utjecajem, prema dodekafonskom slogu („Koncert“, 1967.) stoga njegovu „Anne Frank“ obilježavaju karakteristike atonalnosti te nadasve ekspresivnosti u glazbenom izričaju, što posebno dolazi do izražaja u Anninoj ariji „Sanje“. Koristeći tehniku Sprachgesanga Frid postiže učinak dodatne napetosti u prikazu radnje te oslikava Annin lik i razna emocionalna stanja koja prolazi. U svim verzijama monodramateske opere, bilo da se radi o onoj izvornoj uz klavir, u orkestraciji za komorni orkestar ili za devet solista (ovu posljednju imat ćemo priliku čuti na varaždinskoj premijeri), ili pak onoj iz 2012. za klavir, kontrabas i udaraljke, Fridova partitura ravnopravno tretira sve sudionike, uključujući i dionicu solistice, posebno u tamnim zvukovnim bojama koje nagovještavaju tragičan kraj. Skladatelj kroz 21 sliku dočarava atmosferu u skloništu gdje boravi obitelj Frank kao i karaktere likova te njihove međusobne odnose, ali i naznačuje kontekst događanja tog vremena, koristeći skladateljske alate koje pruža glazba 20. stoljeća. Monoopera „Dnevnik Anne Frank“ praizvedena je, uz klavirsku pratnju, u Moskvi u svibnju 1972. godine.

Postavljanje monodramatske opere „Dnevnik Anne Frank“  na pozornicu Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu u izvedbi sopranistice Marije Lešaje i Orkestar mladih glazbenika pod umjetničkim vodstvom Matije Fortune i Stjepana Vugera u režiji Ozrena Prohića, ima dvojako značenje: teatar nastavlja svoj put prema ishodištima glazbeno – scenskog kazališta koje je u svojoj povijesti njegovalo kao tradiciju, ali i ustanovljuje novi pravac – suvremenu operu – koja će, zasigurno, stvoriti nove publike u okruženju varaždinskog rafiniranog glazbenog ukusa.

Dr. sc. Iva Hraste Sočo

Publiku molimo da, ukoliko je u mogućnosti, ulaznice kupi preko interneta ili na ovlaštenim prodajnim mjestima kako bi se smanjila gužva neposredno prije koncerta.
Cijena ulaznice: 30 kn.
Cijena ulaznice za učenike, studente i umirovljenike: 20 kn.

Detalji:

Datum:
30-11-2020
Vrijeme:
18:30-19:30
Cijena:
20KN – 30KN

Lokacija

Koncertna dvorana Blagoje Bersa
Trg Republike Hrvatske 12
Zagreb, Zagreb 10000

© 2016 Sveučilište u Zagrebu Muzička akademija

Visit Us On FacebookVisit Us On Youtube