Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Orguljski festival Anabasis: Orguljske priče iz davnine

27-10-2020 @ 19:00

Ulaz slobodan.

Prvi ovosezonski koncert Orguljskog festivala Anabasis posvećen je hrvatskoj orguljskoj baštini!

Predstavljajući pozitiv dvorane Huml, iz graditeljske radionice Heferer, studenti će predstaviti jednostavačne sonate iz arhiva franjevačkog samostana u Klanjcu i skladbe iz arhiva obitelji Boschi sa Korčule. U okviru programa bit će prikazan i film iz produkcije HRT-a pod nazivom Orguljske i ine priče iz krapinske davnine autorice Mire Wolf.

 

O FESTIVALU

Nove orgulje Muzičke akademije u dvorani Huml koje je sagradila tvrtka Eisenbarth iz Passaua, od samog postavljanja u rujnu 2016. zaživjele su kroz Orguljski festival Anabasis. Prekrasan instrument zaokružena, uravnotežena i topla homogenog zvuka te rafiniranih solo-registara ne samo da svojom kvalitetom ispunjava zahtjeve održavanja nastave, već pruža mogućnost muziciranja i održavanja koncerata orguljske i komorne glazbe u dvorani Huml. Koncertni ciklus Anabasis ostvaruje se u suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom, uz sudjelovanje studenata Muzičke akademije i Instituta za crkvenu glazbu.

Festival već petu akademsku godinu donosi osam tematski osmišljenih koncerata na kojima se na interdisciplinaran način predstavlja orguljska literatura u suglasju riječi, slike i zvuka. Teme koncerata obuhvaćaju različita stilska razdoblja te obrađuju različite aspekte poimanja glazbe kroz povijest. Dvoranski prostor akademije omogućava i predstavljanje svjetovnije strane orgulja, instrumenta koji sam po sebi već nosi uvriježenu konotaciju sakralnosti. Svjetovnost se tako očituje kroz programski koncept koji je proširen i na prigodničarske teme sa svrhom da se oslobodi kreativnost i glazbeno promišljanje sudionika.

Uz Eisenbarthove orgulje studenti muziciraju na pozitivu i portativu, novosagrađenim instrumentima iz Umjetničke radionice Heferer, a koncert u siječnju održava se na Riegerovim orguljama u dvorani Blagoje Bersa.

Detalji:

Datum:
27-10-2020
Vrijeme:
19:00
Cijena:
Ulaz slobodan.

Lokacija

Koncertna dvorana Václav Huml
Trg Republike Hrvatske 12
Zagreb, Croatia (Local Name: Hrvatska)

© 2016 Sveučilište u Zagrebu Muzička akademija

Visit Us On FacebookVisit Us On Youtube