Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Vivant professores: BaRock’N’Roll za četvrt stoljeća! + LIVE STREAM!

10-11-2020 @ 19:30

20KN – 30KN
Za sve zainteresirane koji nisu u mogućnosti doći na koncert, organiziran je livestream na YouTube kanalu Muzičke akademije.
Laura Vadjon, barokna violina
Pavao Mašić, čembalo i orgulje
Sezonu 2020./2021. u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa obilježit će nekoliko obljetnica, a prva je od njih obljetnica 25 godina rada na Muzičkoj akademiji Laure Vadjon!
Ovim koncertom s ponosom i u čudu obilježavam 25 godina rada na Muzičkoj akademiji u Zagrebu!

Vrijeme leti… Godine 1995., nakon završenog poslijediplomskog studija započinjem raditi kao asistent violine u klasi prof. Maje Dešpalj-Begović te nastavljam kao docent i profesor komorne glazbe od 2002. do današnjeg zvanja redovnog profesora. Godine 2007. inoviram kolegij uvodeći predmet Komorna glazba s tzv. povijesno obaviještenim pristupom načinu izvođenja.

Ovim recitalom, s najbližim suradnikom i kolegom Pavlom Mašićem, želim učvrstiti ideju i želju za Odsjekom za staru glazbu. U tom smislu već se puno toga dobroga dogodilo i odigralo u prostorima Muzičke Akademije. Osim uspješnih koncertnih i opernih projekata organizirala sam brojne seminare profesora i glazbenika koji su u samom vrhu izvodilaštva baroka u Europi (Butterfield, Tampieri, Mackintosh, Onofri, Caudle, Helm, Gatti…).

Studenti su informirani i zainteresirani za ovaj, sad već potpuno mainstream koncept, a najveća nagrada mi je odluka nekih mojih bivših studenata da nastave dalje sa postdiplomskim studijem barokne violine (Richter, Korbar, Kutnar, Jerman…).

Program samog koncerta donosi presjek talijanskog i njemačkog baroknog stila kroz najljepša i meni osobno najdraža djela iz pera mojih omiljenih kompozitora!

Laura Vadjon

PROGRAM
Johann Heinrich Schmelzer (1623.-1680.): Sonata quarta (1664.)

Dario Castello (1602.-1631.):Sonata prima

Marco Uccellini (1603.-1680.): Sonata detta la Laura rilucente

G. F. Handel (1685.-1759.): Sonata u D-duru, op. 1, br. 13, HWV 371
Affetuoso – Allegro – Larghetto – Allegro

G. F. Handel (1685.-1759.): Suita u F-duru za čembalo solo, HWV 427
Adagio – Allegro – Adagio – Allegro

G. F. Handel (1685.-1759.): Sonata u d-molu, HWV 359a
Grave – Allegro – Adagio – Allegro

Dario Castello (1602.-1631.): Sonata seconda

Arcangelo Corelli (1653.-1713.): Sonata op.5, br. 12 La Folia

 

Violinistica Laura Vadjon prva je hrvatska umjetnica na baroknoj violini te jedna od začetnica novih stilskih kretanja i vodeće ime na području reprodukcije glazbe starih epoha u Hrvatskoj.

Laura Vadjon ravnateljica je i prva violina Hrvatskog baroknog ansambla s kojim od 1999. godine koncertira u Hrvatskoj i inozemstvu, donoseći na pozornice brojne hrvatske praizvedbe djela zaboravljenih skladatelja kao i velikana razdoblja glazbenog baroka i klasike.

Redovito surađuje s nizom najznačajnijih imena svjetske barokne glazbene scene, a svirala je i s raznim ansamblima u zemlji i inozemstvu (Zagrebački solisti, L’arte del mondo, London Handel Players, Florilegium, Le Concert Spirituel…). Članica je London Handel Orchestra s kojim redovito nastupa u Velikoj Britaniji, napose na London Handel Festivalu svakog proljeća, u prestižnim dvoranama i crkvama.

U interpretaciji solističke i komorne glazbe ostvarila je mnogo uspješnih koncertnih i diskografskih projekata, a posebno se istaknula kao interpret glazbe ranog talijanskog baroka te djela Händela i Mozarta. Glazbenica je izuzetno prepoznatljivog i osebujnog tona, stila te glazbeno interpretativne delikatnosti, a odlikuje se originalnim i promišljenim izvedbama uz veliko poznavanje dramatskih i afektivnih značajki glazbe baroknog razdoblja.

Laura Vadjon muzicira na autentičnom povijesnom glazbalu, radu talijanskog graditelja Giovannia Battiste Guadagninia iz 1751. godine.

Dobitnica je rektorove i dekanove nagrade, nagrade društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika te nagrada Milka Trnina i Porin kao i brojnih drugih hrvatskih stručnih priznanja s Hrvatskim baroknim ansamblom: Orlando (Dubrovačke ljetne igre 2014.), Ivan Lukačić (Varaždinske barokne večeri 2016.), Nagrada Grada Zagreba (2020.). Koncertirala je u dvadesetak zemalja Europe, Rusiji, Japanu i Južnoj Americi.

Od 1995. godine profesorica je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje predaje komornu glazbu 17. i 18. stoljeća s naglaskom na povijesno i stilski obaviještenu interpretaciju.

Ravnateljica je uspješnog i jedinstvenog Korkyra Baroque Festivala čiji programi na otoku Korčuli i poluotoku Pelješcu predstavljaju vodeće svjetske ansamble i soliste specijalizirane za izvođenje glazbe baroka i klasike na starim instrumentima.

Promicateljica je izvornog zvuka glazbe starih epoha i svoj entuzijazam prenosi na suradnike, studente i publiku.

 

Pavao Mašić, dobitnik nagrade Grand Prix Bach i nagrade publike na Bachovom natjecanju orguljaša u Lausanni (2006.), razvija uspješnu karijeru koncertnog orguljaša i čembalista. Raznovrsni interesi njegovog umjetničkog djelovanja obuhvaćaju repertoar baroka i romantizma – s naglaskom na opusima J. S. Bacha te francuskih i hrvatskih skladatelja – koji, u kombinaciji s temeljitim istraživačkim radom, kao i konstantnom potragom za što izražajnijim interpretacijama, rezultiraju upečatljivim, virtuoznim i vrlo cijenjenim nastupima.

Nakon završenih studija glazbe u Zagrebu, nastavio je poslijediplomske studije orgulja u Lausanni kod Kei Koito, te čembala u Freiburgu kod Roberta Hilla. Dodatne umjetničke impulse dobiva radom s istaknutim umjetnicima kao što su Bob van Asperen, Anđelko Klobučar, Ton Koopman, Laurence Cummings, Daniel Roth, Luigi F. Tagliavini i Christoph Bossert. U razdoblju od 2008. do 2013. kontinuirano se usavršava kod najistaknutijih čembalista današnjice kao što su Pierre Hantaї, Christophe Rousset i Skip Sempé, te u listopadu 2013. godine kao stipendist Francuske Akademije u Rimu odlazi na studijski boravak posvećen interpretaciji francuske glazbe za čembalo u Vili Medici, u kojoj se još od 1803. godine najistaknutiji francuski umjetnici – dobitnici čuvene Rimske Nagrade – intenzivno posvećuju umjetničkom radu. Zahvaljujući Fondaciji Royaumont usavršavao se u razdoblju od 2015. do 2018. uz istaknute umjetnike kao što su Blandine Verlet, Aline Zylberajch-Gester, Pierre Hantaї, Jean-Baptiste Robin, Daniel Roth, Vincent Warnier i Thomas Lacôte.

Jedan od najafirmiranijih hrvatskih glazbenih umjetnika svoje generacije, Mašić od 1999. godine djeluje kao glavni orguljaš crkve sv. Marka na Gornjem gradu u Zagrebu gdje nastavlja bogatu tradiciju sviranja orgulja koja se u toj povijesnoj crkvi kontinuirano bilježi još od 1359. godine. Usporedno djeluje u zvanju izvanrednog profesora na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje razvija široku pedagošku djelatnost i odgaja nove generacije čembalista i orguljaša. Također, već dvadesetak godina djeluje kao glavni orguljaš Opere HNK u Zagrebu. Redovito koncertira diljem Južne Amerike, Rusije, Europe i Izraela. Sudjeluje u radu žirija međunarodnih natjecanja, voditelj je Orguljaške ljetne škole koja se preko 25 godina održava u Šibeniku, a kao umjetnički voditelj festivala Orgulje sv. Marka zaslužan je za koncertna gostovanja dvadesetak svjetski istaknutih orguljaša koji su po prvi put posjetili Hrvatsku.

Kvaliteta njegova umjetničkog djelovanja prepoznata je s više od 25 važnih inozemnih i domaćih nagrada (Ivo Vuljević, Kantor, Jurica Murai, Ivan Lukačić, Orlando, Porin, Milka Trnina, Nagrada grada Zagreba) među kojima se izdvajaju nagrade na međunarodnim natjecanjima orguljaša u Lausanni, Zaragozi i Puli, a jedini je hrvatski kandidat koji je sudjelovao na čuvenom svjetskom natjecanju orguljaša u St. Albansu (UK) u više od 50 godina njegova postojanja. Iza njega su mnoge značajne izvedbe: Šest partita i Umijeće fuge J. S. Bacha, ciklusi Uzašašće i Rođenje Gospodinovo O. Messiaena, integralne izvedbe orguljskih opusa J. S. Bacha, C. Francka i D. Buxtehudea (u suradnji s Antom Knešaurekom), koncerti za orgulje i orkestar Francisa Poulenca, Ante Knešaureka, Stjepana Šuleka i Silvija Foretića, kao i intenzivan rad na pripremi i tisku sabranih djela za orgulje Anđelka Klobučara.

Snima za Hrvatsku radioteleviziju i Croatiu Records; raznolika diskografija uključuje pet solističkih albuma ovjenčanih s ukupno 11 Porina, od čega su čak dva albuma – 1685. Bach, Handel, Scarlatti (2011.) i Bach: Umijeće fuge (2017.) – proglašeni najboljim klasičnim albumima godine. Njegov recentni dvostruki album pod nazivom Franjo Dugan: Sabrana djela za orgulje po prvi put predstavlja čitav orguljski opus tog istaknutog skladatelja i orguljaša zagrebačke katedrale.

Publiku molimo da, ukoliko je u mogućnosti, ulaznice kupi preko interneta ili na ovlaštenim prodajnim mjestima kako bi se smanjila gužva neposredno prije koncerta.
Cijena ulaznice: 30 kn.
Cijena ulaznice za učenike, studente i umirovljenike: 20 kn.

Detalji:

Datum:
10-11-2020
Vrijeme:
19:30
Cijena:
20KN – 30KN
https://www.facebook.com/events/991067018062480/

Lokacija

Koncertna dvorana Blagoje Bersa
Trg Republike Hrvatske 12
Zagreb, Zagreb 10000

© 2016 Sveučilište u Zagrebu Muzička akademija

Visit Us On FacebookVisit Us On Youtube