Igor Kuljerić: Animal Farm, povodom 100 obljetnice osnutka Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu

Povodom 100. obljetnice osnivanja Muzičke akademije, kao nastavak njegovanja tradicije povezivanja studenata kroz operne suradnje, u pripremi je izuzetno zahtjevan projekt – opera-basna renomiranog hrvatskog skladatelja Igora Kuljerića ANIMAL FARM koja će pod ravnanjem Mladena Tarbuka i u režiji Krešimira Dolenčića premijerno biti izvedena 27. i 28. studenoga u KD Vatroslava Lisinskog.

Skladatelj, dirigent i akademik Igor Kuljerić prvi je u svijetu skladao operu prema romanu Životinjska farma, distopijskom remek djelu britanskog pisca Georgea Orwella; svjetska praizvedba održana je na Muzičkom biennalu Zagreb 2003. godine. Kuljerić je jedna od najistaknutijih hrvatskih glazbenih ličnosti druge polovice 20. stoljeća, a njegov  skladateljski opus obuhvaća preko stotinu orkestralnih, komornih, koncertnih, solističkih, zborskih i vokalno-instrumentalnih skladbi, četiri opere, tri baleta, filmsku i primijenjenu glazbu, tridesetak obradbi narodnih i popularnih napjeva za različite vokalne i instrumentalne sastave. U maestralnoj glazbenoj adaptaciji Orwellove Životinjske farme Kuljerić je stvorio istinski spektakl i uključio niz žanrova – mjuzikl, jazz, pop, operu, crnačke i duhovne pjesme te vokalnom obilju od stotinjak pjevača na sceni pridodao pratnju velikoga simfonijskog orkestra od gotovo isto toliko svirača.

Spomenuto je djelo svojim glazbenim jezikom i bogatstvom kao i brojem likova uz bogat orkestralni i zborski slog idealan izbor za studentsko uprizorenje s ciljem operne suradnje sastavnica Sveučilišta u Zagrebu koje se već tradicionalno održava jednom godišnje od 2009. naovamo. Realizacija tako izazovne i zahtjevne produkcije u izvedbi studenata izuzetno su dragocjeno iskustvo za studente i funkcioniraju kao direktan uvid u profesionalni svijet glazbe.

Operu Animal Farm izvest će solisti, Simfonijski orkestar i Zbor Muzičke akademije pod ravnanjem hrvatskoga dirigenta i profesora Akademije Mladena Tarbuka; reprizom će ravnati Tarbukov studnet Mateo Narančić. Redatelj je Krešimir Dolenčić, a koredateljica Kristina Grubiša, studentica 1. godine diplomskog studija kazališne režije i radiofonije. U projektu sudjeluje preko 200 izvođača180 studenata glazbe različitih profila i smjerova uz podršku 50 studenata Akademije dramskih umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti te Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

Krešimir Dolenčić i Mladen Tarbuk već su iznimno uspješno obilježili i 90. godišnjicu Muzičke akademije izvedbom opere Carmen Georgea Bizeta u KD Vatroslav Lisinski 2011. godine.

U osmišljavanju i izradi kostima studente vodi Barbara Bourek, scenografiju predvodi Mirjana Vodopija, dizajn svjetla Deni Šesnić. Autorica vizuala je Lana Zubović,  studentica Akademije likovnih umjetnosti pod mentorstvom Svjetlana Junakovića.

Izvedbe će se održati u subotu i nedjelju, 27. i 28. studenoga u 19.30 sati. Ulaznice su dostupne na web-stranici www.lisinski.hr.

© 2016 Sveučilište u Zagrebu Muzička akademija

Visit Us On FacebookVisit Us On Youtube