Knjižnica

citaonica


 

Radno vrijeme za korisnike Knjižnice i Čitaonice Muzičke akademije

radno vrijeme pon-pet 8-19 sati

tel: 01 / 4810 200 / 102  |  email: knjiznica@muza.hr

STRANICA OBAVIJESTI – FACEBOOK GRUPA ZA ČLANOVE KNJIŽNICE

ANKETA: ISTRAŽIVANJE ZADOVOLJSTVA KORISNIKA KNJIŽNICE MUZIČKE AKADEMIJE SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Sukladno protuepidemijskim mjerama, u čitaonici istovremeno smije biti do 28 korisnika. 

Čitaonica je dostupna na korištenje isključivo studentima Muzičke akademije (zatvorena je za druge članove / korisnike).


 

O knjižnici

Knjižnica Muzičke akademije veličinom i profilom jedinstvena je u Hrvatskoj. Istovremeno pripada visokoškolskim i specijalnim knjižnicama. Služi nastavi umjetničkih i znanstvenih programa studija, te široj publici.

Osnovana je 1921. pri Kraljevskom konzervatoriju – izraslom iz glazbene škole Hrvatskoga glazbenog zavoda, koji od 1922. nosi naziv Muzička akademija.

Prostor knjižnice:

Knjižnica se selila dva puta: iz početnih 60-ak m2 u Hrvatskome  glazbenom zavodu u prostoru bez čitaonice; godine 1981. preselila se u drvarnicu u suterenu Berislavićeve 16,  površine gotovo 100m2 s jednim mjestom za čitanje.

Useljenjem u zgradu na Trgu Republike Hrvatske, godine 2015. knjižnica  je dobila zavidnih 460 m2 namjenski projektiranog prostora, s dovoljno velikim spremištem i svjetlom čitaonicom. Nova čitaonica ima 40 mjesta za korisnike, s pogledom  na jedan od najljepših zagrebačkih trgova. Taj je prostor, opremljen s 12 računala s  multimedijom, kao  i bežičnom mrežom,  omiljeno mjesto za učenje i druženje studenata.

 

Veličina i rast fonda:

Fond Knjižnice MA raste u skladu sa potrebama nastave i financijskim mogućnostima  za nabavu građe. Fiksna visina fonda za nabavu građe iz vlastitih sredstava utvrđuje se godišnjim financijskim planom od 1998. godine te se, ovisno o mogućnostima ustanove, kreće oko 50.000,00 kn godišnje. Osim vlastitih sredstava za nabavu, koriste se i sredstva sa znanstvenih projekata i Ciljeva iz Programskih ugovora Sveučilišta u Zagrebu (unatrag dvije godine).

Zbirka sadrži rukopisne i tiskane knjige o glazbi, rukopisne i tiskane note, zbirku izvedbenih materijala za ansamble MA, zvučne i video snimke, časopise i ocjenske radove studenata MA (ukupno sadrži cca. 65.000 primjeraka knjižnične građe). Knjige, tiskane note i zvučni snimci  nabavljaju se prema listama želja koje se oblikuju na odsjecima MA, uz koordinaciju Povjerenstva za knjižnicu. Publikacije hrvatskih izdavača pribavljaju se darovima i razmjenom. Strani časopisi nabavljali su se sustavno- pretplatom koju je plaćalo Ministarstvo znanosti. Po ukidanju fonda za njihovu nabavu, pretplate su se prekinule. Danas je knjižnica pretplaćena na dva domaća časopisa iz vlastitih sredstava (Tonovi i Sv. Cecilija), a suizdavaštvom časopisa Arti Musices  i International Review of the Aesthetics and Sociology of Music, ostvaruje pravo na  dovoljan broj primjeraka za knjižnični fond.

Sadržaj stranih znanstvenih časopisa, kao i izbora elektroničkih knjiga i znantvenih teza,  korisnicima je dostupan nacionalnim licencama za mrežni pristup, na Portalu elektroničkih izvora NSK.

Muzička akademija pretplaćena je na mrežni pristup temeljnim glazbenim enciklopedijama Grove Music Online i Musik in Geschichte und Gegenwart, te komercijalnu  bazu zvučnih snimaka Naxos Music Library. Knjižnica i sama proizvodi digitalne sadržaje – osim digitalnog kataloga zbirke, nudi i digitalnu zbirku ocjenskih radova  (diplomskih i magistarskih).

 

© 2016 Sveučilište u Zagrebu Muzička akademija

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram