PROJEKT – Canticum canticorum – Majstorski tečaj iz interpretacije rane glazbe

Majstorski tečaj iz interpretacije rane glazbe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu

23.-29. travnja 2018.

Canticum canticorum

 

Od srednjovjekovnog korala do ranog oratorija

 

Predavači:

Katarina Livljanić

Josep Cabré

 

Tjedan dana intenzivnog rada na rekonstrukciji liturgijsko-scenskog obreda prema praksi reda oratorijanaca (red sv. Filipa Nerija). Studenti će upoznati i izvoditi glazbene forme, prateći crvenu nit tekstova nadahnutih Pjesmom nad pjesmama: srednjovjekovne koralne napjeve i polifone skladbe, ali i glazbeno-scenske forme koje predstavljaju zametak ranobaroknog oratorija (Cavalieri, Landi, Rossi, Carissimi). Aktivni polaznici će sudjelovati u završnome koncertu u Francuskome paviljonu, u suradnji s Akademijama dramskih i likovnih umjetnosti.

 

Plan rada:

 • intenzivan pjevački rad na koralnome i polifonome repertoaru kroz ugodbu, izgovor, fraziranje i interpretativne zahtjeve repertoara rane glazbe
 • instrumentalne skladbe i izvedba bassa continua za instrumentaliste
 • upoznavnje liturgijih oblika oficija
 • upoznavanje s izvornim zapisima glazbe u originalnoj notaciji

 

Broj sati: 6 sati dnevno, od ponedjeljka do petka, te intenzivne probe u subotu za nedjeljni koncert.

 

Sudionici:

 • Pjevači solisti
 • Vokalni ansambl (u kojemu sudjeluju i solisti) za liturgijsko jednoglasje i viseglasje.
 • Jedan ili dva glumca
 • Instrumenti: 2 violine, 1 pozitiv orgulje, 1 violoncello
 • Ukoliko je moguće: 1 violone ili mali kontrabas, 2-3 blokflaute, 1 dulcijan, 1 teorba, 1 čembalo (isti glazbenik koji svira i orgulje)
 • Pasivni sudionici: studenti muzikologije i drugih odjela moći će slušati probe i tijek priprema programa. U jednostavnijim zajedničkim skladbama, i dio pasivnih polaznika moći će sudjelovati u završnoj izvedbi – ova mogućnost će biti potvrđena nakon cjelovite selekcije kandidata. Studenti muzikologije 3. i 4. godine koji su već studirali kolegij notacije rane glazbe moći će sudjelovati u pripremi transkripcija dijela materijala pod nadzorom predavača. Transkripcije toga dijela materijala (uglavnom koralni repertoar u kvadratnoj notaciji i srednjovjekovne polifone skladbe slobodnog ritma) bit će potrebno dovršiti najdalje do 15. ožujka.

 

Pripremni rad i audicija:

 • Aktivni polaznici: CV, kratko motivacijsko pismo, audio ili video snimka solo izvedbe iz repertoara po želji. U motivacijskome pismu navesti: imate li prethodnih iskustava s ranim glazbnim repertoarom, posjedujete li instrument koji je potreban u ovome projektu (za instrumentaliste), jeste li slobodni sudjelovati u probama za pripremu završnog koncerta.
 • Pasivni polaznici: CV, kratko motivacijsko pismo. Ako želite sudjelovati u izvedbi nekoliko jednostavnijih glazbenih brojeva ansambla, priložiti i audio snimku.

 

Kalendar tečaja:

23.-29. travnja. 2018. – završni koncert u Francuskome paviljonu 29. travnja 2018.

 

Predavači:

Katarina Livljanić, umjetnička voditeljica ansambla Dialogos i docent na pariškom sveučilištu Sorbonne, jedan je od vodećih međunarodnih stručnjaka za izvedbu gregorijanskoga korala i glazbe srednjovjekovlja. Autor je izdanja montecassinskog antifonara u prestižnoj zbirci Paléographie musicale benediktinaca iz Solesmesa. Kao profesor i rezidentni umjetnik gostovala je na brojnim sveučilištima i festivalima u Europi i Sjevernoj Americi (Harvard, Yale, Wellesley). Programi Dialogosa zabilježeni su na međunarodno višestruko nagrađivanoj diskografiji, te na brojnim radio i televizijskim produkcijama. Francuski predsjednik odlikovao ju je 2016. redom viteza Chevalier des arts et des lettres.

Josep Cabré, katalonski bariton i dirigent, umjetnički voditelj i osnivač brojnih ansambala (La Colombina, Capilla Peñaflorida, Companyia Musical), međunarodno je priznati autoritet za renesansnu i ranobaroknu glazbu. Bio je i umjetničkim voditeljem komornog zbora u Pamploni, a kao solist obišao je čitav svijet s ponajboljim ansamblima rane glazbe (La Colombina, La Chapelle Royale, Il Seminario musicale, Organum) te programe zabilježio na iznimno bogatoj i međunarodno nagrađivanoj diskografiji. Profesor je na konzervatoriju u Perpignanu te na glazbenoj akademiji u San Sebastianu, a kao redoviti gostujuci profesor aktivan je i na nacionalnome sveucilistu u Mexicu.

 

© 2016 Sveučilište u Zagrebu Muzička akademija

Visit Us On FacebookVisit Us On Youtube