O Muzičkoj akademiji

MONOGRAFIJA – 100 GODINA MUZIČKE AKADEMIJE

Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu najveća je i najstarija visokoškolska glazbena ustanova u Republici Hrvatskoj. Ona je izravni nasljednik glazbene škole Hrvatskog glazbenog zavoda osnovane 1829. godine pod čijim je okriljem 1921. godine započela s djelovanjem kao visokoškolska glazbena institucija. Od 1979. godine, Muzička akademija sastavnica je Sveučilišta u Zagrebu. Brojni priznati umjetnici i pedagozi studirali su i radili na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te su svojim djelovanjem u domovini i svijetu pronijeli i potvrdili njezin ugled i visoku razinu izvrsnosti glazbenog obrazovanja.

Muzička akademija želi uspostaviti standarde i mjerila vrijednosti u svim segmentima djelovanja na području visokoškolskog glazbenog obrazovanja, te postati glazbeni centar s međunarodnim ugledom prepoznat kao poželjna destinacija za studij i rad studentima i profesorima iz cijeloga svijeta. Temeljne vrijednosti ove vizije su umjetnička i pedagoška kvaliteta nastavničkog kadra, inovativnost i kontinuirani razvoj studijskih programa, te širenje stručnih kompetencija naših diplomanata. Osiguranjem kontinuiteta i razvoja glazbene umjetnosti Muzička akademija  stvara umjetničku i intelektualnu elitu mladih glazbenika koja će svojim javnim djelovanjem utjecati na razvoj kulture i umjetnosti za dobrobit cijele društvene zajednice.

Visoka razina izvrsnosti i kvalitete obrazovanja na Muzičkoj akademiji može se tijekom akademske godine čuti na više od 300 koncerata, produkcija i priredbi. Pored vlastitih koncertnih ciklusa Vivat academia i Vivant professores u novoj koncertnoj dvorani Blagoje Bersa te ciklusa orguljaških koncerata Anabasis u dvorani Huml,posebno treba istaknuti dva velika koncerta koja Muzička akademija priređuje u sklopu ciklusa „Lisinski subotom“ u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. U sklopu suradnje s ALU, ADU, TTF-om i Studijem dizajna pri arhitektonskom fakultetu Muzička akademija redovito realizira najmanje jednu opernu premijeru godišnje koja je u nekoliko posljednjih sezona bila izvedena u suradnji s HNK-a.  Studenti Muzičke akademije već godinama nastupaju kao solisti uz Zagrebačku filharmoniju te u tom orkestru stječu prva profesionalna iskustva svirajući na koncertima ciklusa Zagrebačke filharmonije. U suradnji s HGM-om Muzička akademija pokrenula je i ciklus koncerata za djecu i mlade u cilju popularizacije glazbe i stvaranja nove koncertne publike.

Na Muzičkoj akademiji nastava je organizirana u osam odsjeka na integriranim sveučilišnim preddiplomskim i diplomskim te poslijediplomskim, specijalističkim studijima i usavršavanju.

  • I. Odsjek za kompoziciju i teoriju glazbe
  • II. Odsjek za muzikologiju
  • III. Odsjek za dirigiranje, harfu i udaraljke
  • IV. Odsjek za pjevanje
  • V. Odsjek za klavir, orgulje i čembalo
  • VI. Odsjek za gudačke instrumente i gitaru
  • VII. Odsjek za duhačke instrumente
  • VIII. Odsjek za glazbenu pedagogiju i tambure

 

Sveučilište u Zagrebu

Muzička akademija

Trg Republike Hrvatske 12

HR – 10000 ZAGREB


OIB 18422925218


SWIFT CODE (BIC): PBZGHR2X

IBAN: HR50 2340 0091 1001 5916 7


muzak

bersabbersae

© 2016 Sveučilište u Zagrebu Muzička akademija

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram