O Muzičkoj akademiji

Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu najveća je i najstarija visokoškolska glazbena ustanova u Republici Hrvatskoj. Ona je izravni nasljednik muzičke škole Hrvatskog glazbenog zavoda iz 1829. godine. Na prijelazu u 20. stoljeće škola prerasta u konzervatorij, a 1921. dobiva naziv Kraljevska muzička akademija. Od 1979. godine, članica je Sveučilišta u Zagrebu. Brojni priznati umjetnici i pedagozi studirali su i radili na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te su svojim djelovanjem u domovini i svijetu pronijeli i potvrdili njezin ugled i visoku razinu izvrsnosti glazbenog obrazovanja.

Povijest Muzičke akademije seže daleko u prošlost. Ona je izravni nasljednik muzičke škole Hrvatskoga glazbenog zavoda koja je s radom počela 16. veljače 1829. U drugoj polovici 19. stoljeća škola se profesionalizira, dobiva državnu subvenciju i proširuje svoju djelatnost, a 1876. seli se u novu zgradu u Gundulićevoj ulici. Na prijelazu u 20. stoljeće škola je prerasla u konzervatorij, a 1922. preimenovana je u Kraljevsku muzičku akademiju. Poslije Drugog svjetskog rata akademija postaje visokoškolska ustanova, a od 1979. članica je zagrebačkog Sveučilišta.

Društvene i političke promjene koje su se događale na ovim prostorima usko su vezane uz povijest Muzičke akademije, a u 21. stoljeće ona je zakoračila s novim europskim smjernicama nastavne kvalitete i obrazovanja po bolonjskim načelima. Studentima se nakon završetka redovnog studija nudi mogućnost usavršavanja te specijalističkih i doktorskih studija.

Na Muzičkoj akademiji nastava je organizirana u osam odsjeka. Stalno je zaposleno 115 profesora koji uz velik broj vanjskih suradnika izvode nastavu za 580 studenata na integriranim preddiplomskim i diplomskim te poslijediplomskim specijalističkim studijima i usavršavanju.

  • I. Odsjek za kompoziciju i teoriju glazbe
  • II. Odsjek za muzikologiju
  • III. Odsjek za dirigiranje, harfu i udaraljke
  • IV. Odsjek za pjevanje
  • V. Odsjek za klavir, čembalo i orgulje
  • VI. Odsjek za gudačke instrumente i gitaru
  • VII. Odsjek za duhačke instrumente
  • VIII. Odsjek za glazbenu pedagogiju

Visoka razina izvrsnosti i kvalitete obrazovanja na Muzičkoj akademiji može se tijekom akademske godine čuti na više od 300 koncerata, produkcija i priredbi izvedenih u njezinim prostorima i koncertnim dvoranama grada Zagreba. Posebno treba istaknuti dva velika koncerta koja Muzička akademija priređuje u sklopu ciklusa „Lisinski subotom“ u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Od ove akademske godine Muzička akademija u sklopu suradnje s Hrvatskim narodnim kazalištem u svakoj sezoni priprema jednu opernu premijeru a još jedan manji operni projekt nastaje u suradnji s kazalištem Mala scena. Zatim su tu i studentski ciklusi koncerata Virtuoso, te vlastite produkcije zborova, komornih ansambala i orkestara. Studenti Muzičke akademije već godinama nastupaju kao solisti uz Zagrebačku filharmoniju te u tom orkestru stječu prva profesionalna iskustva svirajući na koncertima ciklusa Zagrebačke filharmonije.

Muzička akademija danas želi postati vodeća ustanova u regiji koja će biti standard i mjerilo vrijednosti u svim segmentima djelovanja na području visokoškolskog glazbenog obrazovanja. Cilj nam je postati glazbeni centar s međunarodnom reputacijom koji će biti prepoznat kao poželjna destinacija za studij i rad studentima i profesorima iz cijelog svijeta.

Vrijednosti na kojima želimo izgraditi ovu viziju su umjetnička i pedagoška kvaliteta nastavničkog kadra, razvoj i inovativnost studijskih programa, te širenje stručnih kompetencija naših apsolvenata. Osiguranjem kontinuiteta i razvoja glazbene umjetnosti Muzička akademija želi stvoriti umjetničku i intelektualnu elitu mladih glazbenika koja će svojim javnim djelovanjem utjecati na razvoj kulture i umjetnosti za dobrobit cijele društvene zajednice.

 

Sveučilište u Zagrebu

Muzička akademija

Trg Republike Hrvatske 12

HR – 10000 ZAGREB


OIB 18422925218


SWIFT CODE (BIC): PBZGHR2X

IBAN: HR50 2340 0091 1001 5916 7


muzak

bersabbersae

© 2016 Sveučilište u Zagrebu Muzička akademija

error: Content is protected !!
Visit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On Twitter