Siniša Leopold, doc.

 doc. Siniša Leopold  
NASTAVA

 

Odsjek :   VIII Glazbena                        pedagogija
Kolegiji :   Tambure 1 i 2, Tamburaški ansambl
Soba:   324
Raspored:                                        ponedjeljak 17-19

utorak 17:30 – 20:30

četvrtak 16-18

 
Područja interesa:  Skladanje, aranžiranje, dirigiranje, pedagoški rad…
 
OBRAZOVANJE

 

1983. Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu , Glazbena pedagogija

1978. Srednja glazbena škola Vatroslav Lisinski u Zagrebu

1964. Osnovna i niža glazbena škola u Samoboru

 
RADNO ISKUSTVO

 

1977. – 1985. Tamburaški orkestar HRT-a, brač 1

1985. –   Šef dirigent Tamburaškog orkestra HRT-a

1985. –  2001. Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu, predavač

2001. – 2015. viši predavač

Od 2016. doc.

Umjetnička djelatnost (opis umjetničke djelatnost do max 200 znakova)

Pod njegovim dirigentskim vodstvom Tamburaški orkestar HRT-a 2001. godine započeo je koncertni ciklus U ozračju tambure, a 2004. autorski je osmislio novogodišnji koncert Valceri, polke i druge špelancije  koji se tradicijski održava svakoga 1. siječnja u HNK-u u Zagrebu.

Početkom devedesetih sudjelovao je u izradi Nastavnog plana i Programa za predmet Tambure u osnovnim i srednjim glazbenim školama.

Jedan je od autora prvoga udžbenika za tambure (Školska knjiga,1992.) po kojemu se i danas održava nastava. Napisao je knjigu Tambura u Hrvata (Golden marketing,1995.).   Godine 2013. Orkestar je pod njegovim dirigentskim vodstvom praizveo prvu simfoniju napisanu za tamburaški orkestar, a 2014. izveden je prvi koncert skladan za Tamburaški i Jazz orkestar HRT-a.                                                                                                                Dugogodišnji je član prosudbenih komisija HDGPP-a, Hrvatskog sabora kulture i Agencije za odgoj i obrazovanje pri kojoj se polažu stručni ispiti za nastavnike tambure.                       Stručni je suradnik brojnih festivala diljem Hrvatske, a od 2008. godine umjetnički je ravnatelj Festivala kajkavskih popevki u Krapini.                                                                                 Autor je niza skladbi i aranžmana, filmske i scenske glazbe te prvoga tamburaškog mjuzikla Janica i Jean. U HDS-u je prijavljeno preko 650 njegovih djela, a u HUZIP-u više od 4000 snimki u kojima sudjeluje kao dirigent i svirač. Kao autor i glazbenik prisutan je na stotinjak nosača zvuka.                                                                                                                            Aktivan je kao dugogodišnji pedagog na Školi hrvatskoga folklora te voditelj mnogobrojnih seminara diljem Hrvatske i inozemstva. Od 1992. godine u organizaciji Hrvatsko – Kanadskog folklornog saveza kontinuirano održava stručne seminare koji su značajno unaprijedili cjelokupno tamburaško i folklorno stvaralaštvo hrvatske dijaspore u Kanadi.                   Nastupao je s raznim ansamblima na svim kontinentima. Treba izdvojiti zapažena gostovanja u Vatikanu, Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Južnoj i Sjevernoj Americi, Kanadi, Južnoafričkoj Republici, Australiji i Maleziji.                                                  U svom dugogodišnjem profesionalnom umjetničkom djelovanju – kao autor, koautor, dirigent, svirač i organizator –  sudjelovao je u nekoliko stotina značajnih javnih nastupa u zemlji i inozemstvu.

 

ZNANSTVENO – ISTRAŽIVAČKI RAD

Znanstveni radovi:

“Tambura u Hrvata” (Golden marketing, Zagreb, 1995.)

Škola za tambure 1 i 2 za 1. i 2. razred osnovne glazbene škole (Školska knjiga, Zagreb, 1992.).

 
Članstvo u strukovnim organizacijama

HDS, HGU, HUOKU, HUZIP

 
Stručne nagrade/priznanja

  • godišnje nagrade HRT-a
  • godišnje Nagrade za kulturu grada Samobora
  • za doprinos u kulturi Redom Danice Hrvatske sa likom Marka Marulića 1996. godine
  • Zlatne Arene za filmsku glazbu 2004. godine (Film i TV serija ”Duga mračna noć”)
  • Povelja grada Krapine za osobite zasluge u kajkavskom kulturnom stvaralaštvu
  • Dobitnik nekoliko Porina u raznim kategorijama
  • Diskografske nagrade Porin za autorski CD u kategoriji Najbolji album tamburaške glazbe u 2017.
 
Projekti

Koncertni ciklus ”U ozračju tambure” Tamburaškog orkestra HRT-a, Tradicionalni Novogodišnji koncert u HNK-u u Zagrebu ”Valceri, polke i druge špelancije”, TV serijali: ”Za srce i dušu”, ”Praznik za žice”, ”Svirci moji” i dr. Kao glazbeni producent i dirigent sudjelovao je u  projektu ”Hrvatska priča” koji je posebno zapažen među hrvatskim iseljenicima po svim kontinentima. Organizator je i glazbeni producent brojnih glazbenih projekata diljem Hrvatske i svijeta.

datum objave

19. srpnja 2017.

 

 

 

 

© 2016 Sveučilište u Zagrebu Muzička akademija

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram