Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Best of Bach & Paganini / Ivo Dropulić, violina / ciklus koncerata Vivant professores

22-11-2022 @ 19:00

20KN – 30KN

Ivo Dropulić donosi svoje omiljene skladbe za solo violinu Bacha i Paganinija!

Johann Sebastian Bach

Adagio u g-molu
Fuga u g-molu
Andante u a-molu
Sarabanda u d-molu
Chaconne u d-molu

Niccolò Paganini

Nel cor più non mi sento
Capriccio br. 4 u C-duru
Capriccio br. 9 u E-duru
Capriccio br. 23 u Es-duru
Capriccio br. 24 u a-molu

Rođen u obitelji glazbenika 1986., Ivo Dropulić prvu glazbenu poduku u dobi od tri godine primio je od majke pijanistice prof. Emilije Dropulić i oca orguljaša, pijanista i skladatelja prof. Žarka Dropulića.

Violinu počinje učiti u Bugarskoj s pet godina kod čuvenog violiniste i skladatelja prof. Petra Hristoskova, a svoje prve koncerte izvodio je u Bugarskoj i Austriji već u dobi od devet godina. Kao iznimno nadaren s 12 godina i najmlađi sudionik, osvojio je prvu nagradu i proglašen apsolutnim pobjednikom Hrvatskog državnog natjecanja na kojem je izveo Paganinijev Koncert za violinu i orkestar u D-duru, br. 1.

Godine 2001. upisao je Muzičku akademiju u Zagrebu kod prof. Tonka Ninića i prof. Leonida Sorokowa, a diplomirao je u devetnaestoj godini s najvišim pohvalama. Specijalizirao se u Beču kod prof. Michaela Frischenschlagera te kod čuvenog bugarskog violiniste prof. Minče Minčeva u Essenu. Usavršavao se na masterclassima Itzhaka Perlmana, Pinchasa Zukermana, Maxima Vengerova, Zakhara Brona, Dore Schwarzberg, Sergiua Schwartza, Kevorka Mardirossiana i drugih. Dobitnik je niza nagrada i pobjednik je brojnih domaćih i međunarodnih natjecanja: Nagrada Stjepan Šulek za najbolju izvedbu skladbe za violinu, prvo mjesto na natjecanju Hrvatski glazbenik za Euroviziju u Zagrebu 2002. godine, treća nagrada na Međunarodnom violinističkom natjecanju Vaclav Huml 2005. godine kada ga član žirija Maxim Fedotov proglasio otkrićem natjecanja, Nagrada Zagrebačke filharmonije i PBZ American Expressa za najuspješnijeg mladog umjetnika godine 2005. godine, a bio je dobitnik i Rektorove nagrade te stipendist Zaklade Adris.

Surađivao je sa svim vodećim hrvatskim orkestrima – sa Zagrebačkom filharmonijom, s kojom je 2005. godine održao turneju po Japanu, niz koncerata po Hrvatskoj i otvorio sezone u KDVL, sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, Zagrebačkim solistima, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom te Varaždinskim komornim orkestrom. Nastupao je uz Sofijske soliste, s Cappellom Istropolitana iz Bratislave, Plovdivskom i Sofijskom filharmonijom.

Surađivao je s brojnim dirigentima među kojima su Pavle Dešpalj, Alun Francis, Johannes Wildner, Nicholas Milton, Pavel Balev, Allin Vlasenko, Iordan Daffov, Aleksej Izmirlijev, Ivan Repušić, Mladen Tarbuk, Plamen Djouroff, Zlatan Srzić, Gianluigi Borrelli, Nada Matošević, Filip Pavišić, Yuki Miyagi i drugi. Surađivao je u dvostrukim koncertima s Leonidom Sorokovim, Goranom Končarom, Robertom Marečekom i drugima. U hrvatskim i stranim novinama često se susreću naslovi poput Hrvatski Paganini, Paganini u Kneževu dvoru, Violinski virtuoz, jedan od najnadarenijih violinista svoje generacije. Godine 2007. izdao je svoj prvi nosač zvuka u nakladi Matice Hrvatske s djelima Bacha, Ysaÿea, Žarka Dropulića i Paganinija. Jedan je od rijetkih violinista današnjice koji uživo izvodi integralno 24 Capriccia za violinu solo Niccolòa Paganinija koja se smatraju jednim od najtežih i najatraktivnijih djela ikad napisanih za violinu. Od 2013. predaje violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a uz koncertiranje održava i masterclasse u Hrvatskoj i inozemstvu. Član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika (HDGU).

Ivo Dropulić svira na violini najpoznatijeg francuskog majstora Jean-Baptistea Vuillaumea iz 1824. godine.

Cijena ulaznice u pretprodaji: 20 kn.
Cijena ulaznice na dan koncerta: 30 kn.
Ulaznice se kupuju na web portalu Ulaznice.hr, ovlaštenim prodajnim mjestima i na blagajni dvorane Blagoje Bersa dva sata prije početka koncerta.

 

Detalji:

Datum:
22-11-2022
Vrijeme:
19:00
Cijena:
20KN – 30KN
Web stranica:
https://www.ulaznice.hr/web/event/77/258

Lokacija

Koncertna dvorana Blagoje Bersa
Trg Republike Hrvatske 12
Zagreb, 10000
Pogledaj na Google maps-u

© 2016 Sveučilište u Zagrebu Muzička akademija

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram