Loading Događanja

« All Događanja

Tragovima terena: lanjski krijesovi / ciklus koncerata Vivat academia

25-05-2022 @ 19:00

20KN – 30KN

PROGRAM

proljetno-ljetni obredni tradicijski napjevi Hrvatske i regije

IZVOĐAČI

Ansambl tradicijske glazbe
Damjan Bakić, Irma Vicula Bulaja, Ana Horvat, Lucija Lazički, Magda Mas, Mia Reba, Suzana Simić, Katia Šarlija, Dora Šimunić, Marina Veža

VODITELJ PROJEKTA

dr. sc. Joško Ćaleta

O KONCERTU

Ansambl tradicijske glazbe okuplja studente s različitih odsjeka, a proizašao je iz istoimenog kolegija koji je jedinstven na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. U fokusu rada ansambla je upoznavanje specifičnih stilova, repertoara i načina izvođenja tradicijske glazbe s područja Hrvatske i šire. Pri učenju napjeva pristupa se kroz suvremeni tip podučavanja koji u potpunosti počiva na auditivnoj metodi, odnosno slušanju postojećih terenskih zapisa, a tako je osmišljen i repertoar večerašnjeg koncerta – zajedničkim istraživanjem i preslušavanjem snimaka iz arhiva Instituta za etnologiju i folkloristiku, raznih drugih baza i publikacija. Posebnost ovakvog pristupa je osobni angažman svakog člana ansambla i osmišljavanje programa prema vlastitim preferencijama studenata koji dolaze iz različitih krajeva Hrvatske.

Program večerašnjeg koncerta fokusiran je na obredne napjeve proljetnog i ljetnog doba koji su karakteristični za određene regije u Hrvatskoj, ali i šire. Obredni se napjevi vežu uz poganske obredne rituale i vjerovanja naroda koja su se ovim putem prenosila i očuvala te često nadilazila granice poganstva i religije. Obredi su ostali vezani uz drevna vjerovanja, a tijekom stoljeća su se prilagođavali religijskim okvirima društva i, osim uz godišnje i životne promjene pojedinca, ostali vezani i uz različite religijske, uglavnom na ovom području, kršćanske blagdane. U obrede su utkani teatralni elementi te, osim glazbe i plesa, elementi usmene književnosti. Njihov je cilj bio odvraćanje demonskih sila, doprinos zdravlju i ljepoti, povećanje rodnosti i liječenje bolesti.

Cijena ulaznice u pretprodaji: 20 kn.
Cijena ulaznice na dan koncerta: 30 kn.
Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Koncertne dvorane
Blagoje Bersa te na ovlaštenim prodajnim mjestima
i web-portalu tvrtke www.ulaznice.hr.

 

Pod pokroviteljstvom:
Predsjednika Republike Hrvatske
Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske
Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske
gradonačelnika Grada Zagreba
rektora Sveučilišta u Zagrebu

Medijski pokrovitelj: Jutarnji list

Detalji:

Datum:
25-05-2022
Vrijeme:
19:00
Cijena:
20KN – 30KN
Događaj Category:
Događaj Tags:
, , , ,

Lokacija

Koncertna dvorana Blagoje Bersa
Trg Republike Hrvatske 12
Zagreb, Zagreb 10000

© 2016 Sveučilište u Zagrebu Muzička akademija

Visit Us On FacebookVisit Us On Youtube