Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Nastavljači tradicije / Milko Pravdić & Ivan Batoš / ciklus koncerata Vivant professores

02-06-2022 @ 19:00

20KN – 30KN

PROGRAM

Robert Schumann: Sonata u a-molu, op.105
Johannes Brahms: Sonata u f-molu, op.120, br.1
Sigfrid Karg-Elert: Sonata u H-duru, op.139b
Béla Bartók: Rumunjski plesovi

IZVOĐAČI

Milko Pravdić, klarinet i mali klarinet
Ivan Batoš, klavir

O KONCERTU

Pravdić i Batoš izvest će djela četiriju skladatelja koje vide kao nastavljače tradicije, a upravo je to i naslov ovoga koncerta. U prvom dijelu koncerta izvest će Sonatu u a-molu, op. 105 Roberta Schumanna i Sonatu u f-molu, op. 120, br. 1 Johannesa Brahmsa – dvije skladbe koje puno toga dijele. Njihovi skladatelji bili su povezani profesionalno i privatno, a Brahms je, kao Schumannov protegé, imao otvorena vrata na veliku skladateljsku scenu njemačkog romantizma koju je u velikoj mjeri postavio sam Schumann. Obje su sonate nastale u razdoblju punih skladateljskih zrelosti, obje su originalno naslovljene s klavirom na prvom mjestu, a povezuje ih i slična početna melodijska linija. Drugi dio koncerta otvorit će Sonata u H-duru, op. 139b Sigfrida Karg-Elerta, djelo kasnoromantičkog stila s elementima ekspresionizma koje se gradi na tradiciji njemačke romantike. Koncert će zatvoriti Rumunjski plesovi Béle Bartóka koje najčešće imamo priliku slušati u obradi za violinu i klavir mađarskog violinista Zoltana Szekelyja. Izvedba Milke Pravdića drži se prvenstveno Bartókovog originala i njegove vlastite obrade za mali orkestar, dok od Szekelyja preuzima tek nekoliko detalja.

Veseli nas najaviti da će Milko Pravdić na ovom koncertu koristiti i mali klarinet, pomalo zapostavljeni instrument sopranskog registra. Kada je i bio korišten, bilo je to najčešće u svrhu grotesknih efekata, a ovaj je koncert pokušaj afirmacije ovog instrumenta, kao i usporedbe sa standardnim inačicama klarineta.

O IZVOĐAČIMA

Klarinetist Milko Pravdić karakteriziran je ponajprije znatiželjom i radnim elanom. Kao uvjereni nonkonformist, skeptičan je prema svim autoritetima, osim onih istinskih. U te svakako ubraja svoje profesore Josipa Nochtu i Guy Deplusa. Njegovi muzički gurui su Petar Bergamo i Sergiu Celibidache. Najznačajnije umjetničke dosege u karijeri ostvario je u suradnji sa Istvanom Römerom, Danijelom Petrić, Majom Bakrač, Milanom Čunkom. Posebni interes iskazuje za mali klarinet i prilagodbe glazbene literature za taj instrument.
Zalaže se za borbu protiv pandemije straha; ljepotom, istinom, znanjem.

Pijanist Ivan Batoš u osnovnoškolskom je uzrastu postizao značajne uspjehe na natjecanjima iz matematike. Kasnije su prevladala ona glazbena koja su mu trasirala profesionalni put, premda će uvijek pomalo žaliti za objektivnim kriterijima znanosti. Stoga mu je veliko zadovoljstvo večeras nastupiti uz čovjeka u čijem su obrazovanju jednaku važnost imale matematika i glazba. Nakon višegodišnje suradnje i desetak studenata kojima su zajedničkim snagama pomagali da postanu diplomirani klarinetisti, večerašnji je koncert njihov prvi zajednički nastup.

Cijena ulaznice u pretprodaji: 20 kn.
Cijena ulaznice na dan koncerta: 30 kn.
Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Koncertne dvorane
Blagoje Bersa te na ovlaštenim prodajnim mjestima
i web-portalu tvrtke www.ulaznice.hr.

Pod pokroviteljstvom:
Predsjednika Republike Hrvatske
Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske
Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske
gradonačelnika Grada Zagreba
rektora Sveučilišta u Zagrebu

Medijski pokrovitelj: Jutarnji list

Detalji:

Datum:
02-06-2022
Vrijeme:
19:00
Cijena:
20KN – 30KN
Događaj Category:

Lokacija

Koncertna dvorana Blagoje Bersa
Trg Republike Hrvatske 12
Zagreb, 10000

© 2016 Sveučilište u Zagrebu Muzička akademija

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram