Loading Događanja

« All Događanja

Nastavljači tradicije / Milko Pravdić & Ivan Batoš / ciklus koncerata Vivant professores

05-04-2022 @ 19:00

20KN – 30KN

PROGRAM

Robert Schumann: Sonata u a-molu, op.105
Johannes Brahms: Sonata u f-molu, op.120 br.1
Sigfrid Karg-Elert: Sonata u H-duru, op.139b
Béla Bartók: Rumunjski narodni plesovi

IZVOĐAČI

Milko Pravdić, klarinet i mali klarinet
Ivan Batoš, klavir

 

O KONCERTU

Program večerašnjeg koncerta klarinetist Milko Pravdić izabrao je po tematskoj povezanosti. Prve dvije sonate, Schumannova i Brahmsova, počinju sličnim melodijskim motivom, čak i istim tonovima, dok Karg-Elertova sonata također dijeli isti motiv s Brahmsovom. Njen kasnoromantični stil s elementima ekspresionizma nastavlja i gradi na tradiciji njemačke romantike, na koju je u nekoj mjeri naslonjen i Bartok.
Osim uobičajenih klarineta in B i A, Milko Pravdić koristit će i mali klarinet in D i to u transkripciji Schumannove sonate izvorno napisane za violinu te u vlastitoj obradi Bartokovih Rumunjskih plesova.

ŽIVOTOPISI

Milko Pravdić diplomirao je i magistrirao klarinet na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Josipa Nochte. Usavršavao se u Parizu kod prof. G. Deplusa kao stipendist francuske vlade, te na tečajevima mnogih poznatih klarinetista, a nagrađivan je na brojnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu.
Profesor je klarineta na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Ranije je bio stalni član orkestra Opere HNK u Zagrebu i Hrvatskog komornog orkestra, a danas je povremeni suradnik raznih orkestara i komornih ansambala. Bio je članom brojnih žirija domaćih i međunarodnih natjecanja, a kao solist i kao komorni muzičar gostovao je u mnogim europskim zemljama i Sjedinjenim državama. Bio je osnivač ili član nekoliko komornih ansambala, a nastupao je solistički uz orkestre u Hrvatskoj, Francuskoj i Portugalu.
Posebnost mu je mali klarinet, instrument sopranskog opsega, kojeg najradije koristi u svojim recitalima te raznim, ponekad neobičnim, komornim sastavima. Sklon je prilagođavanju glazbene literature za svoj instrument.

Ivan Batoš klavir je počeo svirati kod časne sestre Pavle Negovec pri dominikanskom samostanu u Splitu koja ga je usmjerila prema višegodišnjem institucionalnom obrazovanju u klasama profesora Ivane Oreb, Đure Tikvice i Lovre Pogorelića kod kojeg je stekao titulu magistra umjetnosti 2009. godine. Još od studijskih dana rado je dijelio koncertni podij s kolegama u različitim komornim sastavima. Jednako kao i svojim profesorima, osobito je zahvalan flautistici Lidiji Ljubičić, saksofonistima Gordanu Tudoru i Goranu Jurkoviću (s kojima nastupa i u Triju GIG), te pijanistu Danijelu Detoniju koji su mu pomogli u oblikovanju umjetničke osobnosti. Fascinacija komornom glazbom odredila mu je i životni poziv umjetničkog suradnika na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te vanjskog suradnika akademija u Sarajevu i Splitu gdje od 2003. godine i dalje uči i radi na sebi prenoseći energiju studentima s kojima svakodnevno nastupa. Godine 2015. izabran je u zvanje višeg umjetničkog suradnika, a u svibnju 2017. godine bio je gost predavač u klasi Arna Bornkampa na Konzervatoriju u Amsterdamu, Nizozemska kao stipendist programa ERASMUS+.

Cijena ulaznice u pretprodaji: 20 kn.
Cijena ulaznice na dan koncerta: 30 kn.
Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Koncertne dvorane
Blagoje Bersa te na ovlaštenim prodajnim mjestima
i web-portalu tvrtke www.ulaznice.hr.

Pod pokroviteljstvom:
Predsjednika Republike Hrvatske
Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske
Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske
gradonačelnika Grada Zagreba
rektora Sveučilišta u Zagrebu

Medijski pokrovitelj: Jutarnji list

Detalji:

Datum:
05-04-2022
Vrijeme:
19:00
Cijena:
20KN – 30KN
Događaj Category:

Lokacija

Koncertna dvorana Blagoje Bersa
Trg Republike Hrvatske 12
Zagreb, Zagreb 10000

© 2016 Sveučilište u Zagrebu Muzička akademija

Visit Us On FacebookVisit Us On Youtube