Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Orguljski festival Anabasis: Barokni super-talent show

24-11-2020 @ 19:00

Ulaz slobodan.

Drugi koncert Orguljskog festivala Anabasis pod nazivom Barokni super-talent show koji će se održati 24.11.2020. u 19 sati u dvorani Huml, donosi malo radosti i zaigranosti u ovim tmurnim vremenima!

Mladi će se glazbenici boriti za glasove publike kako bi osvojili nagradu Barokni super-talent izvodeći djela baroknih majstora, Bacha, Vivaldija, Buxtehudea i Fingera. Za vrijeme brojanja glasova publike, nastupiti će i gost iznenađenja, orguljaš Krešimir Klarić koji će na popularnu temu improvizirati četveroglasnu fugu.

Po završetku koncerta sudionicima će biti dodijeljene diplome i utješne nagrade za sudjelovanje dok će pobjednik primiti glavnu nagradu BAROKNI SUPER-TALENT!

PROGRAM

J. S. Bach: Fantazija i fuga u g-molu, BWV 542
Jelena Horvat, orgulje 5. g.

J. S. Bach: Preludij i fuga in c, BWV 549
Klara Čanić, orgulje 1. g.

J. S. Bach: Kommt wieder aus finstern gruft, BWV 480
D. Buxtehude: Herr, wenn ich nur Dich hab, BuxWV
Marko Antolković, kontratenor
Ema Perić / Tanja Felja, violine
Lovro Čuikin, fagot
Jelena Horvat, orgulje

J. S. Bach / A. Vivaldi: Koncert u a-molu, BWV 593 (I. stavak – Allegro)
J. S. Bach: Fuga, BWV 577
Mladen Bonomi, orgulje, 2. g.

G. Finger: Sonata in C za dvije trublje i continuo
Lovro Ticl / Karlo Vlahek, trublje
Goran Gregorin, orgulje

GLASOVANJE PUBLIKE ZA NAGRADU – BAROKNI SUPER-TALENT
GOST IZNENAĐENJA – KREŠIMIR KLARIĆ, orgulje

nastavnica: red. prof. dr. art. Ljerka Očić

O FESTIVALU

Nove orgulje Muzičke akademije u dvorani Huml koje je sagradila tvrtka Eisenbarth iz Passaua, od samog postavljanja u rujnu 2016. zaživjele su kroz Orguljski festival Anabasis. Prekrasan instrument zaokružena, uravnotežena i topla homogenog zvuka te rafiniranih solo-registara ne samo da svojom kvalitetom ispunjava zahtjeve održavanja nastave, već pruža mogućnost muziciranja i održavanja koncerata orguljske i komorne glazbe u dvorani Huml. Koncertni ciklus Anabasis ostvaruje se u suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom, uz sudjelovanje studenata Muzičke akademije i Instituta za crkvenu glazbu.

Festival već petu akademsku godinu donosi osam tematski osmišljenih koncerata na kojima se na interdisciplinaran način predstavlja orguljska literatura u suglasju riječi, slike i zvuka. Teme koncerata obuhvaćaju različita stilska razdoblja te obrađuju različite aspekte poimanja glazbe kroz povijest. Dvoranski prostor akademije omogućava i predstavljanje svjetovnije strane orgulja, instrumenta koji sam po sebi već nosi uvriježenu konotaciju sakralnosti. Svjetovnost se tako očituje kroz programski koncept koji je proširen i na prigodničarske teme sa svrhom da se oslobodi kreativnost i glazbeno promišljanje sudionika.

Uz Eisenbarthove orgulje studenti muziciraju na pozitivu i portativu, novosagrađenim instrumentima iz Umjetničke radionice Heferer, a koncert u siječnju održava se na Riegerovim orguljama u dvorani Blagoje Bersa.

Ulaz je slobodan.

Detalji:

Datum:
24-11-2020
Vrijeme:
19:00
Cijena:
Ulaz slobodan.

Lokacija

Koncertna dvorana Václav Huml
Trg Republike Hrvatske 12
Zagreb, Croatia (Local Name: Hrvatska)

© 2016 Sveučilište u Zagrebu Muzička akademija

Visit Us On FacebookVisit Us On Youtube