Lidija Horvat Dunjko, prof.art.

Mr. art. Lidija Horvat-Dunjko, prof.art.  
Funkcija: profesorica pjevanja i pročelnica 4. odsjeka za pjevanje
Poveznica na osobnu web stranicu

 

http://muzak1.wix.com/lidijahorvatdunjko
NASTAVA

 

Odsjek IV odsjek, pjevanje
Kolegiji pjevanje, komorna glazba
Soba 622
Raspored pon 16-21, uto 14-21, čet 14-21
Konzultacije unutar gore navedenog rasporeda
Područja interesa:
 
OBRAZOVANJE
 • usavršavala se u Beču kod gospođe Kammersängerin Olivere Miljaković i u Zagrebu kod gospođe Dunje Vejzović
 • 1995. magistrirala solo pjevanje (Lied, oratorij i operu) na Muzičkoj akademiji Zagreb u klasi prof. Zdenke Žabčić-Hesky
 • 1989.  diplomirala solo pjevanje (Lied, oratorij i operu) na Muzičkoj akademiji Zagreb u klasi prof. Zdenke Žabčić-Hesky
 • 1986. maturirala harmoniku u Glazbenoj školi Varaždin u klasi prof. Slavka Magdića
 • 1985. maturirala pjevanje u Glazbenoj školi Varaždin u klasi prof. Svjetlane Čursina-Magdić

 

RADNO ISKUSTVO
 • 1989/90. profesor pjevanja u  srednjoj glazbenoj školi Vatroslav Lisinski u Zagrebu
 • 1990/91. profesor pjevanja (na zamjeni) u srednjoj glazbenoj školi Varaždin
 • od 1995. do danas bez prekida predaje glavni predmet – pjevanje – na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, kao i komornu glazbu
 • 1995. – izabrana u zvanje mlađeg asistenta za pjevanje
 • 1998. – promaknuta u zvanje asistenta za pjevanje
 • 2000. – postaje docent za pjevanje i komornu glazbu
 • 2008. – izabrana u zvanje izvanrednog profesora
 • 2014. – izabrana za zvanje redovnog profesora
Umjetnička djelatnost (opis umjetničke djelatnosti do max 200 znakova)

Uspješno kreirala više od 40 naslovnih opernih uloga, opereta i mjuzikala.

Pjevala na najvećim domaćim festivalima “Varaždinske barokne večeri“ i “Dubrovačke ljetne igre“, „Splitsko ljeto“. Izvela cjelovečerne recitale u Parizu (Théâtre des Champs Elysées), Beču (Musikverein, Konzerthaus….), Torontu (Ryerson Theatre, Massey Hall), Berlinu, Münchenu, Bruxellesu, Dublinu, Ludwigsburgu, Mainzu, Grazu, Salzburgu, Innsbrucku, Torinau, Veneziji, Zürichu, Ženevi, Ljubljani, Madridu, Lisabonu (Teatro Tivoli), Buenos Airesu (Teatro Colón, Teatro Cervantes), Montevideu, Santiagu de Chile, Düsseldorfu, Johannesburgu, Pretoriji, Stellenboshu, Moskvi (Dvorana Čajkovski), Sankt Peterburgu, Sofiji…

Pjevala je svjetske praizvedbe u Beču (Velika dvorana Musikvereina, Konzerthaus) uz filharmoniju i ansambl “Die Reihe“ s glasovitim maestrom Friedrichom Cerhom.

Mnogi suvremeni hrvatski i strani skladatelji posvetili su joj svoja djela.

Uz avangardnu glazbu posvetila se i stilskoj renesansnoj i baroknoj glazbi, pa od 1994. djeluje u sastavu mnogih renomiranih ansambla (“Vox antiqua“, “Zagrebački solisti“, “Musica da camera“ te s lutnjistom Edinom Karamazovom.

Surađivala je s renomiranim orkestrima i dirigentima; Milan Horvat, Pavle Dešpalj, Igor Gjadrov, Nikša Bareza, Uroš Lajovic, Kazushi Ono, Arnold Katz, Vladimir Kranjčević, Giuseppe Raffa, Friedrich Cerha, Paul Polivnick, Aleksis Hausen, Arend Werkamp, Mladen Bašić, Loris Voltolini, Erol Erdinç, Conrad Artmüller, Norman Widjaja, Leopold Hager…

U inozemstvu pjeva s najvećim imenima današnjice, kao što su Ghena Dimitrova, Renato Bruson, Bruna Baglioni, Paata Burchuladze, Nicola Martinucci, Ruža Baldani, Dunja Vejzović…

Snimala je za mnoge televizijske i radio postaje u Hrvatskoj, Europi, Južnoj i Sjevernoj Americi i Južnoafričkoj Republici.

Do sada je izdala 16 CD-ova.

 

ZNANSTVENO – ISTRAŽIVAČKI RAD

Znanstveni radovi:

–      već se nekoliko godina bavi znanstvenim radom na polju medicine glasa u timu prof. dr. sci. Sante Večerine Volić, za koji su dobile i međunarodna priznanja.

–      2007. – suorganizator je i sudionik MEĐUNARODNE  KONFERENCIJE ZA NAPREDNA I SUSTAVNA ISTRAŽIVANJA održane 25. i 26. 10. 2007 u Zadru. Za svoju prezentaciju znanstvenog rada pod naslovom GLAS KAO SREDSTVO KOMUNIKACIJE, NJEGOVA UPOTREBA I ZAŠTITA nagrađena je zlatnom medaljom, a pozvana je od prof. dr. Georga Erica Laskera, predsjednika Instituta za napredna i sustavna istraživanja i kibernetiku da se pridruži njegovom timu stručnjaka u Baden-Badenu u Njemačkoj u novim istraživanjima. Ujedno je pozvana da svoj rad prezentira u Firenci, te na Sveučilištu Windsor u Kanadi.

–      2008. – suorganizator i sudionik MEĐUNARODNOG SIMPOZIJA ZA  ZAŠTITU GLASA “VOICE FONDATION“ u Zagrebu. Suorganizator i sudionik 2. MEĐUNARODNE KONFERENCIJE ZA NAPREDNA I SUSTAVNA ISTRAŽIVANJA održane u listopadu u Zadru.

–      2004. – izdaje zbirku najkvalitetnijih solo pjesama hrvatskih skladatelja od ranoga baroka do danas. Ta se zbirka koristi u nastavi pjevanja na hrvatskim glazbenim akademijama (Zagreb, Osijek, Split, Pula) i na svjetski uvaženim visokoškolskim ustanovama (Konzervatorij «P. I. Čajkovski» u Moskvi, Glazbena akademija u Grazu)

–      Pod njezinim mentorstvom do sada je obranjeno 17 završnih ili diplomskih radova 17 studenata.

–      Pod njezinim su mentorstvom 3 studenta poslijediplomskoga studija u trajanju od 4 semestra (prije Bolonjskoga modusa) izradila svoje završne diplome koje su tada nosile naziv magisterija, a danas se nostrificiraju višim stupnjem.

–      Recenzentica je udžbenika prof. J. Jerkovića, «Osnove dirigiranja II (Interpretacija)» za studente dirigiranje i voditelje zborova.

–      Bila je recenzentica studijskoga programa pjevanja na Veleučilištu «Juraja Dobrile» u Puli

Članstvo u strukovnim organizacijama
 • 2009. – član je i predsjednik područja umjetnosti Vijeća nacionalnog kurikuluma RH.
 • 2009. – nositelj je programa otvaranja odjela solo pjevanja i gost profesor odjela solo pjevanja na Sveučilištu “J.Dobrile” u Puli.
 • od 1996. do danas redovita je članica ocjenjivačkih sudova zonskih i državnih natjecanja učenika i studenata glazbe u disciplinama pjevanje i komorna glazba.
 • 2007. i 2009. članica je ocjenjivačkoga suda međunarodnoga natjecanja «Lions Grand Prix» u Zagrebu.
 • 2012. – predsjednica je ocjenjivačkoga suda 1. međunarodnog natjecanja pjevača uz orgulje «Heferer» u Grožnjanu.
 • 2013. – predsjednica je ocjenjivačkoga suda Državnoga natjecanja učenika i studenata glazbe u Dubrovniku, a 2017. u Zagrebu.
 • 2013., 2014., 2016. i 2017. – članica ocjenjivačkog suda međunarodnog natjecanja solo pjevača „Iuventuscanti“ u Vrableu u Slovačkoj
 • 2015. – predsjednica ocjenjivačkog suda međunarodnog natjecanja solo pjevača „Iuventuscanti“ u Vrableu u Slovačkoj
 • 2017. – predsjednica je ocjenjivačkoga suda Državnoga natjecanja učenika i studenata glazbe, kategorija solo pjevanje u Zagrebu.
 • 2015., 2016. i 2017. –  članica ocjenjivačkog suda međunarodnog natjecanja Bistrički zvukolik u Mariji Bistrici.
 • članica udruge Hrvatskog društva glazbenih umjetnika
Stručne nagrade/priznanja
 • 1989. – Nagrada «Ivo Vuljević» za najuspješnijeg umjetnika godine;
 • 1996. – odlikovana najvišim državnim priznanjem za zasluge u kulturi, Ordenom reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića;
 • 2000. – Nagrada «Milka Trnina» za iznimne umjetničke dosege u 1999. godini.
 • 2004. – dobitnica Godišnje nagrade Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga za uspjehe u radu sa studentima;
 • 2007. – Zlatna medalja za prezentaciju svoga znanstvenog rada «Glas kao sredstvo komunikacije, njegova upotreba i zaštita» od strane predsjednika Instituta za napredna i sustavna istraživanja i kibernetiku;
 • 2007., 2009., 2015., 2016. i 2017. – «Oscar znanja» Agencije za odgoj i obrazovanje za izvrsne rezultate u radu sa studentima.
Projekti
–      osnivačica je i voditeljica Međunarodne operne škole «Mirula», koja od 2003. godine neprestano djeluje u Pučišću na otoku Braču i svake godine scenski postavlja najmanje jednu operu, a od 2014. djeluje u gradu Cresu na otoku Cresu.

–      od 2009. umjetnička je ravnateljica Međunarodnoga festivala komorne glazbe «Lubeničke glazbene večeri» na otoku Cresu.

–      2012. – idejna je začetnica i suosnivačica 1. međunarodnog natjecanja pjevača uz pratnju orgulja «Heferer» u Grožnjanu.

datum objave

 

 09.07.2017.

 

© 2016 Sveučilište u Zagrebu Muzička akademija

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram